Biuro Informacji Kredytowej - opinie, pytania i problemy

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down

Biuro Informacji Kredytowej - opinie, pytania i problemy

Pisanie by Admin on Nie Sie 07, 2016 12:32 pm

Informacje ogólne na temat Biura Informacji Kredytowej

Jest to rejestr, w którym zgromadzone są informacje dotyczące przeszłości i teraźniejszości kredytowej każdej osoby, korzystającej aktywnie z produktów finansowych. Firmy, które współpracują z BIK, to przede wszystkim banki, skoki oraz pozabankowe firmy pożyczkowe.
Co ciekawe BIK rejestruje wszelkie informacje dotyczące spłat zobowiązań – pozytywne i negatywne. Może to pomóc w budowaniu wiarygodności klienta lub też bardzo ją obciążyć, uniemożliwiając korzystanie z kolejnych pożyczek czy kredytów.
BIK rejestruje również zapytania instytucji finansowych, dotyczące historii potencjalnego klienta, posiada usługę alertów, które pozwolą na monitorowanie rejestru. BIK powiadomi, gdy ktoś będzie chciał wyłudzić kredyt na nasze dane, pogorszy się nasza wiarygodność lub nastąpi opóźnienie w spłacie zobowiązania. Usługa alertów jest darmowa przez 60 dni.
Jednym z najważniejszych narzędzi, budujących lub rujnujących wiarygodność konsumenta jest scoring. Jest to metoda oceny punktowej, wg której ocenia się klienta porównując jego profil z profilami osób terminowo spłacających swoje zobowiązania. Im suma punktów jest wyższa, tym lepiej dla klienta – firmy pożyczkowe i banki będą go postrzegały jako zaufanego. Ocena opiera się na informacjach udostępnionych przez banki i instytucje pozabankowe, jest więc koniecznym dbanie o terminowe spłaty zobowiązań.
Należy pamiętać, że negatywne wpisy w tej bazie są przetwarzane przez okres 5 lat od spłaty kredytu czy pożyczki – oczywiście utrudni to podjęcie kolejnego zobowiązania.
avatar
Admin
Admin

Liczba postów : 122
Join date : 25/05/2016

Zobacz profil autora http://kredytech.pl

Powrót do góry Go down

Re: Biuro Informacji Kredytowej - opinie, pytania i problemy

Pisanie by Jonkisz on Nie Sie 07, 2016 5:54 pm

Mam taki problem. Nie bardzo kumam co to ten scoring i wogole. Chcialem wziac pozyczke przez takiego posrednika, ktory w moim imieniu sprawdzio oferty kilku bankow ale kolega mi mowi ,że to mi opbnizy scoring?
Czyli nie mozna w kilku bankach sprawdzac? Ja nie mam zadnych dlugów i tylko jedna pozyczke splaconą bez problemow.

Jonkisz

Liczba postów : 2
Join date : 05/08/2016

Zobacz profil autora

Powrót do góry Go down

Re: Biuro Informacji Kredytowej - opinie, pytania i problemy

Pisanie by Wiedzminek on Sob Sie 20, 2016 10:47 am

Czy ktos wie może jak sobie bik wyczyścić? Takie ogłoszenie znalazłem, firma co czyści bik. Tylko nie wiem czy to dużo płatne jest i czy działa? Jak długo trwa takie czyszczenie? Chciałbym wziąc pozyczke ale mi jeden wpis zalega i nie wiem za bardzo co z nim dalej zrobić. Wszędzie w bankach odmawiaja.

Wiedzminek

Liczba postów : 4
Join date : 02/08/2016

Zobacz profil autora

Powrót do góry Go down

Re: Biuro Informacji Kredytowej - opinie, pytania i problemy

Pisanie by Martini13 on Sob Sie 20, 2016 3:14 pm

@Jonkisz
Scoring jest metodą oceny punktowej ryzyka kredytowego związanego z konkretnym profilem klienta. W prostych słowach - jest kilka cech, wyróżniających klientów zaciągających różne zobowiązania. Wg scoringu, za wartość poszczególnych cech u danej osoby, zostają przyznane punkty. Jeśli spłacasz swoje zobowiązania kredytowe czy inne terminowo, masz dobrą i rzetelną historię finansową oraz nie przekraczasz znacznie swojej zdolności kredytowej, Twój scoring jest wysoki i jesteś wiarygodnym klientem dla instytucji finansowych. Oczywiście wpływ na punktację mają również inne cechy - wiek, ilość posiadanych zobowiązań, zatrudnienie. Wiele zapytań kredytowych w krótkim czasie, może wpłynąć na scoring, rzeczywiście. Jest to spowodowane tym, że istnieje niebezpieczeństwo, że zaciągasz kilka zobowiązań w jednym czasie, co zmniejsza Twoją zdolność kredytową. Lepiej na to uważać.

@Wiedzminek
W cuda to bym raczej nie wierzył, chyba że masz na myśli cudowne wyczyszczenie Twojego portfela. Taka firma działa na zasadzie - napisaliśmy do biku w pana imieniu ale niestety nic się nie dało zrobić ;-) Także wiesz... Jeśli spłaciłeś ratę z którą zalegałeś mniej niż 60 dni, to sam napisz do biku. Jeśli przekroczyłeś termin, to niestety czeka Cie pięć lat oczekiwania na usunięcie.

Martini13

Liczba postów : 20
Join date : 02/08/2016

Zobacz profil autora http://wszystkotujest.pl

Powrót do góry Go down

Re: Biuro Informacji Kredytowej - opinie, pytania i problemy

Pisanie by Sponsored content


Sponsored content


Powrót do góry Go down

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry


 
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach